Do projektu Poďme spolu do školy sa zapojilo v kraji 224 rómskych detí

10.01.2008 Prešov

Prešov 10. januára (TASR) - Zlepšiť kvalitu vzdelávania rómskych detí v integrovaných predškolských zariadeniach na území Prešovského kraja a prekonávať segregáciu tejto populácie sú priority projektu Poďme spolu do školy.
V úlohe hlavného koordinátora ho realizuje Metodicko-pedagogické centrum (MPC) v Prešove spolu s viacerými občianskymi združeniami (OZ) pôsobiacimi medzi rómskou komunitou.
Aktivity sa začali v auguste 2006 a potrvajú do tohoročného augusta. Projektové náklady kryjú zdroje v objeme 250-tisíc eur, čo je v prepočte asi 8,5 milióna Sk, ktoré poskytol Rómsky vzdelávací fond (Roma Education Fund - REF) so sídlom v Budapešti.
Ako uviedla na dnešnej prezentácii doterajších výsledkov zástupkyňa riaditeľa MPC Alica Dragulová, do realizácie projektu sa zapojilo 13 materských škôl so 663 deťmi v rôznych okresoch kraja. Z tohto počtu je 224 rómskych chlapcov a dievčat. Dragulová vidí hlavný význam projektu v tom, že \"rómske deti dostali šancu na integráciu\". Spolu s nimi aj ich učitelia. Od začiatku projektu sa vyškolilo v rôznych tréningoch na prácu s rómskymi deťmi a s integrovanými triedami 180 učiteľov materských a základných škôl (ZŠ). Jedna z absolventiek tréningov Jarmila Tomková, učiteľka zo ZŠ v Bajerove v okrese Prešov povedala, že získala lepší prehľad o koreňoch, tradíciách i mentalite rómskej komunity. Potvrdila prejavy segregácie rómskych a nerómskych detí, preto je podľa nej dobré, že projekt má za cieľ odstraňovať segregáciu.
Erika Godlová z OZ Asociácia rómskych žien so sídlom v Prešove ako autorka ideového námetu projektu informovala, že všetky aktivity v rámci projektu majú pomôcť zlepšiť komunikáciu \"medzi rodičmi, medzi učiteľmi, medzi deťmi\". Asociácia má aj viacero poznatkov o odmietnutí účasti na projekte, a to nielen zo strany starostov niektorých obcí, ale aj škôl. Do projektu sa nezapojili ani obce s veľkopočetnými osadami Rómov, ako sú Jarovnice, Svinia či Hermanovce. Podľa Godlovej tu neuspeli s viacerými aktivitami práve v dôsledku už vysokého stupňa segregácie Rómov a Nerómov, preto smerovali projekt Poďme spolu do školy do iných obcí.
Projekt má charakter národného pilotného programu a realizujú ho zatiaľ len v Prešovskom kraji. Predstavitelia viacerých rómskych OZ vyjadrili želanie, že po skončení jeho realizácie s podporou REF by mal na seba prevziať aspoň čiastočné náklady slovenský štát.
 

Vyberte región